X

Meubelstoffen

Bij het kiezen van stof voor meubels telt in de eerste plaats uw persoonlijke smaak, meubelstoffen zijn een belangrijk onderdeel van uw interieur. De kleur of het dessin van de stof bepaalt mede de sfeer van uw interieur. In ons assortiment vindt u zowel klassieke meubelstoffen als luxe en design meubelstoffen.

Behalve een mooi uiterlijk moeten meubelstoffen natuurlijk ook berekend zijn op gebruik en daar is objectieve, betrouwbare informatie voor nodig.

Gebruiksklassen

Meubelstoffen worden onderverdeeld in vijf gebruiksklassen, te weten: decoratief gebruik, licht woongebruik, normaal woongebruik, intensief woongebruik en intensief woongebruik + werken. Hieronder hebben we ieder van deze klassen beschreven zodat u kunt beoordelen uit welke ervan u het beste een stof kunt uitkiezen.

Decoratief gebruik

Stoffen in deze gebruiksklasse hebben een geringe slijtweerstand en zijn alleen geschikt voor gebruik op zitmeubelen die vooral een decoratieve functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan een siermeubel in de hal of slaapkamer waarop hoogst zelden even iemand zit.

Licht woongebruik

Meubelstoffen in de gebruiksklasse licht woongebruik zijn geschikt voor meubelen die voorzichtig en niet dagelijks worden gebruikt.

Normaal woongebruik

Meubelstoffen in de gebruiksklasse normaal woongebruik zijn bestand tegen dagelijks enkele uren gebruik in een gemiddelde gezinssituatie. Wel dient daarbij bedacht te worden dat op zichzelf niet ongebruikelijke gewoontes en situaties kunnen leiden tot een meer dan normale belasting van de meubelstof. Bijvoorbeeld een zitplaats voor de TV die dagelijks vele uren wordt gebruikt.

Intensief woongebruik

De gebruiksklasse intensief woongebruik geeft aan dat hier sprake is van een sterke meubelstof die bestand is tegen dagelijks enkele uren intensief gebruik, bijvoorbeeld in een druk gezin. Deze gebruiksklasse wordt ook aanbevolen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een vaste zitplaats voor de TV die dagelijks vele uren wordt gebruikt.

Intensief woongebruik + werken

Extra sterk zijn de meubelstoffen in de gebruiksklasse intensief woongebruik + werken. Het begrip werken geeft aan dat deze stoffen ook geschikt zijn voor gebruik in werksituaties. Lees hierover meer onder projectstoffering. Een vergelijkbaar gebruik kan ook in de woonsituatie voorkomen, bijvoorbeeld een computer-werkplek thuis. Meubelstoffen in deze gebruiksklasse kunnen dagelijks vele uren intensief worden gebruikt.

Uit welke stoffen kunt u kiezen?

Bij Stoffeerderij de Kussenmakerij werken wij met meubelstoffen die gemaakt zijn van katoen, wol en polyester.

Katoen en wol zijn stoffen die afkomstig zijn uit de natuur, het zijn natuurlijke materialen. Vanwege de kwetsbaarheid worden deze stoffen niet in een zuivere samenstelling gebruikt. Natuurlijke materialen zijn vaak duurder dan synthetische materialen zoals polyester, maar bieden wel een hoger comfort en voelen fijner aan. Nadeel van natuurlijke stoffen zijn dat ze kwetsbaarder zijn voor slijtage en vlekken.

Polyester is gemaakt van vezels die niet in de natuur voorkomen. Ze zijn dus door mensenhanden gemaakt. Een belangrijke eigenschap van polyester is dat het minder gevoelig is voor verkleuring en minder kwetsbaar voor vlekken.

Gebruik van katoen voor bekleding van uw meubels

Katoen ontstaat als zaadpluis in de vrucht van een katoenplant. Deze pluizen worden geplukt en gesponnen tot katoen waarna het verwerkt kan worden. Wanneer katoen nat is, wordt het sterk. Dit komt doordat er van nature een draaiing in de vezel zit.

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor meubelstoffen. Het is een natuurlijke en zeer vriendelijke stof die goed ademt en absorbeert waardoor het niet snel zweet. Helaas is katoen wel gevoelig voor licht en is het kreukgevoelig.

Voordelen van katoen zijn dat het goed vocht opneemt, warmte reguleert en een natuurlijke uitstraling heeft. Nadelen zijn dat het snel kreukt en gevoelig is voor zonlicht.

Bekleden van meubels met wol

Wol bestaat uit zachte, dunne haren die meestal van de vacht van schapen komen. Wolvezels zijn rond, bevatten van nature lanoline (was) en zijn bedekt met elkaar overlappende schubben. Dit maakt wol een sterk materiaal.

De voordelen van wol zijn o.a. dat het goed te reinigen is, goed isoleert, duurzaam en recyclebaar is en vormvast is. Nadelen zijn dat het gevoelig is voor pilling (het samenklitten van overtollige materialen, bolletjes die ontstaan op de stof), het als kriebelig kan worden ervaren en het i.v.m vervilting voorzichtig schoongemaakt moet worden.

Polyester stoffen voor het bekleden van meubels

Polyester valt in de categorie ‘niet natuurlijke vezels’ en is dus de meest gebruikte kunstvezel. Het is een veelzijdige vezel die veel wordt gebruikt als mengvezel bij katoen, wol en viscose. Reden hiervoor is dat polyester een hoge slijtvastigheid en een blijvende kleurechtheid heeft.

Voordelen van polyester zijn dat het niet kreukt, goed kan worden gereinigd en kan worden onderhouden en dat het glanst. Nadelen van polyester zijn dat het geen vocht opneemt en het statisch kan aanvoelen.

Meer weten over onze meubelstoffen?

Wanneer u meer wilt weten over de meubelstoffen die wij gebruiken kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u van een goed en eerlijk advies voorzien zodat u de juiste keuze maakt wanneer u uw meubels wilt laten (her)stofferen.

Andere materialen en vullingen

Naast stoffen gebruiken wij voor het bekleden van meubels ook leder. Ook bieden wij een uitgebreide keuzen in materialen voor buitengebruik voor bijvoorbeeld caravankussens, bootkussens en tuinkussens. En ook met vulling voor uw meubels kunnen wij u van dienst zijn.

Website door InterXL